Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους μαθητές μας

Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές μας συμμετείχαν στην προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “EUropa.S T.E.EN.S. – EUropa Simulation – Training Europeans Enhancing Solidarity”.  H συζήτηση έγινε στο πλαίσιο Δομημένου Διαλόγου με θέμα «Ευρωεκλογές 2019: η δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο πλαίσιο του Erasmus+ για τη Νεολαία με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και του Europe Direct Nafplio και τη συμμετοχή του 1ου Γυμνάσιο Ναυπλίου, του 2ου Γυμνάσιο Ναυπλίου, του ΓΕΛ Αγίας Τριάδας Ναυπλίου και του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας.

 

Στόχος του Έργου είναι η γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμβάθυνση των μαθητών στον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και λήψεως αποφάσεων, καθώς και η ενίσχυση της ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το «παιχνίδι ρόλων» βασισμένο στη μη τυπική μάθηση, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την επιχειρηματολογία, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδέες και δεξιότητες κατά τη διάρκεια αυτού.

Το Ευρωπαϊκό Έργο EUropaS TEENS “Europa Simulation – Training Europeans Enhancing Solidarity” υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του προγράμματος ERASMUS+ Youth της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Προσομοίωσης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 240 μαθητές των Δήμων Αθηναίων, Ασπροπύργου, Ναυπλιέων, Ηρακλείου, Χίου και Θεσσαλονίκης. Έπειτα από την πραγματοποίηση των δράσεων του Έργου σε όλους τους προαναφερθέντες Δήμους, προβλέπεται η πραγματοποίηση ενός Δομημένου Διαλόγου στην Αθήνα με τη συμμετοχή των 5 μαθητών από κάθε Δήμο, που ξεχώρισαν με τη συμμετοχή τους στην τοπική Προσομοίωση.

Από τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα η μαθήτρια Ρούμπου Χριστίνα βραβεύτηκε (ένα από τα τρία βραβεία) και προκρίθηκε για το επόμενο βήμα, στην Αθήνα στο Δομημένο Διάλογο όπου θα συζητήσουν μαθητές/μαθήτριες με προσωπικότητες της πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής. Επιλέχτηκαν επίσης οι Μπαϊρακτάρι Κλέιντι και Ξυλινάς Γιώργος (από τους πέντε συνολικά) για να συμμετέχουν στην ίδια εκδήλωση.

viber image 2019-02-15 , 15.06.14
« από 28 »

 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στους χώρους του οποίου θα φιλοξενηθεί ο Δομημένος Διάλογος στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 και τα αποτελέσματα αυτού, όπως και υλικό που θα προετοιμάσουν οι μαθητές αναμένεται να ενταχθεί στην καμπάνια για τις Ευρωεκλογές του 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.