Συμμετοχή των μαθητών μας στον διαγωνισμό Υπολογιστικής Σκέψης Bebras®

Ο διαγωνισμός Bebras® («Κάστορας» στα Λιθουανικά) ξεκίνησε το 2003 ως ιδέα της Καθηγήτριας Valentina Dagiene του University of Vilnius της Λιθουανίας και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006.
Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία της ομώνυμης κοινότητας (Bebras®), με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες. Στην Ελλάδα ξεκίνησε η διοργάνωσή του πρώτη χρονιά φέτος, πιλοτικά, από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία πλήθους φορέων και εθελοντών.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Bebras είχε διάρκεια 45 λεπτά της ώρας και περιλάμβανε την απάντηση 15 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα ήταν διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Δεν απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία.
Παραδείγματα θεμάτων μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο διαγωνισμός αυτός μπορούμε να πούμε ότι προάγει και αυτός τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας με θέμα τα Μαθηματικά και τη Λογική. Προάγει την μαθηματική και υπολογιστική σκέψη στους μαθητές, είναι παιγνιώδης, βασίζεται σε θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές και αναδεικνύει τη σημασία της υπολογιστικής σκέψης στη ζωή μας.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν περίπου 100 μαθητές από όλες τις τάξεις. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μέσα στο σχολείο, στο εργαστήριο Πληροφορικής και υπό την επιτήρηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής του σχολείου μας Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το σχολείο μας ανέδειξαν 2 μαθητές. Ο Φανούρης Ξηνταρόπουλος αναδείχθηκε στην κατηγορία Α’ και Β’ Γυμνασίου και μάλιστα με πολύ καλή θέση πανελλαδικά. Η μαθήτρια Χριστίνα Ρούμπου αναδείχθηκε στην κατηγορία Γ Γυμνασίου. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό!