Εκπαιδευτική Επίσκεψη του σχολείου στην Χαλκίδα

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 οι μαθητές του σχολείου με τους συνοδούς καθηγητές επισκέφτηκαν την Αυλίδα και την Χαλκίδα. Το Ναύπλιο έχει σχέση με Εύβοια. Ο Ποσειδώνας απήγαγε την Αμυμώνη πήγανε Εύβοια κι εκεί γεννήθηκε ο πρόγονος μας Ναύπλιος.Τα πράγματα που είδαμε, κάναμε και γευτήκαμε στην όμορφη πρωτεύουσα της Εύβοιας !

Η παλιά και η νέα γέφυρα
Αποτελούν χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης. Με την κατασκευή της νέας γέφυρας που ολοκληρώθηκε το 1993 μειώθηκε η κίνηση προς την είσοδο της Χαλκίδας και το ταξίδι έγινε πιο σύντομο. Ωστόσο, η παλιά γέφυρα του 1962 τραβά ακόμα την προσοχή με τη γραφικότητά της και την όμορφη θέα που προσφέρει προς την πόλη και τη νέα “ανταγωνίστριά” της.

Η παλίρροια του Ευρίπου
Αν σταθείς στην παλιά γέφυρα πάνω από το κανάλι του Ευρίπου και κοιτάξεις τα νερά θα εντυπωσιαστείς από το γνωστό πλέον φαινόμενο “των νερών της Χαλκίδας”, που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες. Ενδιάμεσα παραμένουν 8′ σταθερά και έπειτα αλλάζουν κατεύθυνση και πλέουν ανάποδα απ’ ότι έκαναν. Το φαινόμενο εξηγείται επιστημονικά και συνδέεται με τη θέση του φεγγαριού και την επίδρασή του στον υδάτινο όγκο, αλλά παραμένει εντυπωσιακό.

Το Κόκκινο Σπίτι
Βρίσκεται στο κρηπίδωμα της βόρειας πλευράς της παραλίας. Πρόκειται για το εντυπωσιακό αρχοντικό της οικογένειας Μάλλιου που τραβά τα βλέμματα με το χαρακτηριστικό χρώμα, τις μαρμάρινες λεπτομέρειες, τα αετώματα. Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες θαυμάζουν και το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Φλέγγας που το έχτισε το είχε προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές. Σήμερα το οίκημα στεγάζει την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Το Δημαρχείο
Είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με στοιχεία μπαρόκ. Αγοράστηκε το 1904 από τον έμπορο με το όνομα Κότσικας ως παλιό εργοστάσιο που ήταν και δύο χρόνια μετά στην ίδια θέση υψώθηκε το πανέμορφο αυτό κτίριο που σήμερα αποτελεί και το Δημαρχείο της πόλης.


Ο Ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης της Χαλκίδας, χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.χ. κτισμένος πιθανόν πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης της Χαλκίδας, βρίσκεται στην συνοικία κάστρο (περιοχή που βρισκόταν εντός των ενετικών τειχών της Χαλκίδας) και κοντά στο λιμάνι της Χαλκίδας. Απέναντι ακριβώς από τον ναό σώζεται η Οικία του Ενετού Βαίλου, του Διοικητή δηλαδή της Χαλκίδας κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Τζαμί Εμίρ Ζαδέ στη Χαλκίδα

Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ βρίσκεται στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών και είναι σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την παραλία της πόλης και πλησίον στο ναό της Αγίας Παρασκευής.

Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ στη Χαλκίδα χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Τούρκους που αφίχθησαν στην Εύβοια, δηλαδή κατά τους πρώτους χρόνους της οθωμανικής περιόδου (1470-1833) στη Χαλκίδα, και αποτελούσε τον τόπο συγκέντρωσης και προσευχής τους.

« από 34 »