Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού – «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ»

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 το σχολείο μας υλοποίησε δραστηριότητες για τον εορτασμό της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 που φέτος συνέπιπτε με την Ευρωπαϊκή
Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με κοινό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ»

Στα πλαίσια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Στάδιο της Αρχαίας Νεμάς και στο Στάδιο της Αρχαίας Επιδαύρου. Οι καθηγητές φυσ. αγωγής του σχολείου κ. Κωστοπούλου και κ. Παπακωνσταντίνου είχαν προετοιμάσει τους μαθητές τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο για τον αθλητισμό στην Αρχαία Ελλάδα. Τα παιδιά είδαν από κοντά τους χώρους αγώνων στην αρχαιότητα, τα αρχαία στάδια, επισκέφτηκαν τα μουσεία των αρχαιολογικών χώρων, και πραγματοποίησαν μια προσομοίωση των αρχαίων αθλημάτων.

Το σχολείο μας εστίασε και προσέγγισε τους αρχαίους Πανελλήνιους Αγώνες στίβου μέσα από το αγώνισμα του “σταδίου” του δρόμου ταχύτητας της αρχαιότητας, ο νικητής του οποίου συχνά θεωρούνταν ότι είναι ο νικητής ολόκληρης της διοργάνωσης των αγώνων.

Αφού αναφερθήκαμε διεξοδικά στο θέμα μας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της Φυσικής Αγωγής, επικεντρωθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές εκκινούσαν τον αγώνα ταχύτητας του “σταδίου”.
Παραλληλίσαμε το σημερινό βατήρα εκκίνησης και τα παραγγέλματα με το μηχανισμό άφεσης της αρχαιότητας – την ύσπληγα – και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε αυτός ο μηχανισμός.

Αποτυπώσαμε υπό κλίμακα τον μηχανισμό και κατασκευάσαμε ένα τμήμα του, με σκοπό να καταδείξουμε και να εξηγήσουμε αναλυτικά τη λειτουργικότητά του.

Την κατασκευή αυτή την μεταφέραμε στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας και στο αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου, όπου μετακινήθηκαν τα τμήματα του σχολείου μας κατανεμειμένα σε ομάδες.

Εκεί, αφού ξεναγήσαμε τα παιδιά στους αρχαιολογικούς χώρους, επί τόπου αναπαραστήσαμε τους αγώνες ταχύτητας, του “σταδίου” εφαρμόζοντας τα παραγγέλματα και το μηχανισμό της ύσπληγας.

Οι μαθητές/τριες προσομοίωσαν με την ενδεικτική συμμετοχή τους την περίοδο της αρχαιότητας βιωματικά, ενσαρκώνοντας και μετουσιώνοντας το αρχαίο πνεύμα μέσα στη σύγχρονη καθημερινότητά τους, για Άθληση κάθε μέρα και Υγεία για μια ζωή.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες.