Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Κώδικα 2017

CodeWeek FINAL logoΗ Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Κώδικα (EU code week) είναι ένα κίνημα που εκτελείται από εθελοντές που προωθούντον προγραμματισμό, την υπολογιστική σκέψη και τις συναφείς δραστηριότητες στις χώρες τους ως πρεσβευτές του κώδικα εβδομάδας. Οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δείξουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να φέρουν τις ιδέες στη ζωή με κώδικα, να κάνουν τον προγραμματισμό πιο ορατό και να φέρνουν μαζί τους κίνητρα για να μάθουν. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να διοργανώσει εκδηλώσεις Code Week και όλους τους διοργανωτές εκδηλώσεων – σχολεία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, βιβλιοθήκες, λέσχες κώδικα κλπ.

Από το 2013, η πρωτοβουλία Code Week διοργάνωσε περισσότερα από 33.000 συμβάντα κωδικοποίησης σε +50 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Το 2016, συμμετείχαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. από τα οποία το 46% ήταν κορίτσια ή γυναίκες.

Το σχολείο μας με τις καθηγήτριες Πληροφορικής κ. Π. Γιαννούλη και κ. Μ. Νομικού συμμετέχει στην φετινή Εβδομάδα του Κώδικα με το πρόγραμμα “We can code!!! Μπορούμε και προγραμματίζουμε!!!” από 10 Οκτωβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2017.

imagesΚατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου σε προγραμματιστικες δραστηριότητες μέσα στο μάθημα.
Θα χρησιμοποιηθούν δραστηριότητες χωρίς υπολογιστές για να εισάχθουν οι μαθητές στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και διάφορες πλατφόρμες για να προγραμματίσουν τον υπολογιστή με παιγνιώδη τρόπο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της πληροφορικής.
Κάθε τάξη θα έχει διαφορετικές δραστηριότητες ανάλογα με το μαθησιακό της υπόβαθρο. Λεπτομέρειες του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το EU code week εδώ.

Γιατί να μάθω προγραμματισμό;

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που έχει επηρεαστεί από την ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας. Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε έχει αλλάξει δραματικά. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ραγδαίες αλλαγές και να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, πρέπει όχι μόνο να αναπτύξουμε την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η τεχνολογία αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα εποχή .

Η εκμάθηση προγραμματισμού μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα, να εξερευνήσουμε ιδέες και να κατασκευάσουμε νέες εφαρμογές τόσο για δουλειά όσο και για παιχνίδι. Επιπλέον, μας βοηθά να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να συνεργαστούμε με θαυμάσιους ανθρώπους τόσο κοντά μας όσο και σε όλο τον κόσμο.

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί το γιατί.