Εξαρτήσεις: Μύθοι και Πραγματικότητα

Την Τετάρτη 30-03-2022, Τρίτη 12/4/2022 και Τετάρτη 13/4/2022 οι μαθητές των Γ1, Γ2 και Γ3 τμημάτων του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς κ. Α. Κριεμάδη και κ. Δ. Καπέλου, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εξαρτήσεις: Μύθοι Και Πραγματικότητα», που είναι ενταγμένο στις εκπαιδευτικές δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπονήθηκε και υλοποιείται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων πάνω σε θέματα πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών .

Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων μελών της Ελπίδας Ζωής, της κ. Μάρκου (κοινωνική λειτουργός) και της κ. Μπαβέλλα (ψυχολόγος), δουλεύοντας σε μικρές ομάδες,  μίλησαν για όλο το φάσμα των εξαρτήσεων, όρισαν τι αποτελεί εξάρτηση, διέκριναν τα είδη των εξαρτήσεων, εμβάθυναν στους λόγους που οδηγούν ένα άτομο σε εξαρτητική συμπεριφορά και τέλος, και πιο σημαντικό, εντόπισαν τις «φωλιές» ασφαλείας που μπορεί να αναζητήσει κάποιος μακριά από τις εξαρτήσεις.

Φεύγοντας από το χώρο της Βιβλιοθήκης οι μαθητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εξάρτηση δεν είναι ένα είδος ασθένειας, αλλά η καθαρή επιλογή στα χέρια του καθενός, που αποφασίζει αν επιθυμεί να είναι ελεύθερος ή υπόδουλος μιας δυνατής επιθυμίας . Και επειδή η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία, είναι καλύτερο οι έφηβοι να θέτουν εγκαίρως τα ερωτήματα για θέματα που τους απασχολούν και να παίρνουν τις απαντήσεις από ανθρώπους που είναι γνώστες .