Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ήρθε στο σχολείο μας και συνεργάστηκε με τους μαθητές μας!

Την φετινή σχολική χρονιά η όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, ταξιδεύει  σε 85 Γυμνάσια της χώρας και είχαμε την τεράστια τύχη να είμαστε ένα από αυτά τα σχολεία!

Το έργο βασίζεται στον μύθο της Ωραίας Ελένης, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Από την προηγούμενη ημέρα 3 ομάδες μαθητών μας, συνολικά 75 παιδιά, συμμετείχαν βιωματικά στο πρόγραμμα έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν.

Υπό την καθοδήγηση των παιδαγωγών του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έλαβαν μέρος σε 3 διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέμα τα εικαστικά, την μουσική και την μουσικοκινητική για να δημιουργήσουν υλικό που εντάχθηκε στη ροή της παράστασης.   Οι 75 μαθητές μας γνώρισαν από κοντά τους συντελεστές της παράστασης, έμαθαν τι είναι όπερα, ετοίμασαν ένα χορωδιακό τραγούδι, μια απαγγελία και δημιούργησαν μέρος του ψηφιακού σκηνικού. Έγιναν έτσι μέρος της όπερας.

Την Τετάρτη 3/5/2023 το συντονισμένο συνεργείο της ΕΛΣ είχε στήσει μέσα στο σχολείο μας μαγικά σκηνικά, επαγγελματικά ηχητικά συστήματα και συστήματα φωτισμού.  Μια τεράστια καλοκουρδισμένη ομάδα τεχνικών, παιδαγωγών, θεατρολόγων, μουσικών, ηθοποιών, μονωδών, εικαστικών ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές και με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μεταφέροντας νέο άνεμο ερεθισμάτων, εμπειριών, θετικών συναισθημάτων. Νέοι άνθρωποι μετέφεραν την ενέργειά τους και τη δημιουργικότητά τους στα παιδιά με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα που πάντα έχει στις παραστάσεις της η ΕΛΣ.

Την παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ολοκληρώνοντας έτσι την διήμερη δράση.

Την επιτυχία του εγχειρήματος εξασφάλισαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, η μουσικός κ. Φιλιππαίου, η εικαστικός κ. Παπαθανασίου και η θεατρολόγος κ. Μέμου, που με όρεξη και αστείρευτη ενέργεια υποστήριξαν τους μαθητές και συνεργάστηκαν με τους παιδαγωγούς της ΕΛΣ. 

Την παράσταση παρακολούθησαν προσκεκλημένοι του σχολείου ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων κ. Ι. Γιατράκος και η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Σ. Πανταζή.

Ήταν μεγάλη η χαρά μας που ζήσαμε από κοντά μια μεγάλη παραγωγή της ΕΛΣ και ιδιαιτέρως που γνωρίσαμε από κοντά τους ευγενικούς και αφοσιωμένους συντελεστές της. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους προσπάθησαν και κουράστηκαν να φέρουν κοντά στα παιδιά μας το λυρικό τραγούδι, την όπερα, την μουσική, το θέατρο!

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία – Εθνική Λυρική Σκηνή (nationalopera.gr)