Εκπαιδευτική Επίσκεψη μαθητών στη Γερμανία στο πλαίσιο προγράμματος eTwinning

Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning του σχολείου μας με το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης ταξίδεψαν στη Γερμανία 45 μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Α. Κριεμάδη, κ. Δ. Καλκανάκο, κ. Δ. Παπακωνσταντίνου και κ. Μ. Νομικού.

DSC07513

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τις 17/4/2018 έως τις 21/4/2018 και κατά τη διάρκειά του οι μαθητές επισκέφτηκαν σημαντικούς εκπαιδευτικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς, ξεναγήθηκαν σ? αυτούς και ενημερώθηκαν για ιδιαίτερα θέματα και γεγονότα, που είχαν σχέση τόσο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Γερμανίας όσο και της χώρας μας, αλλά και για κάποια που ξεπερνούν τα όρια των χωρών και αφορούν συνολικά την ανθρωπότητα.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning με θέμα “How did we get here?- Stories of new Immigrants” όπου οι μαθητές των 2 σχολείων καλούνται να μελετήσουν από κοινού τη μετανάστευση ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη γενέτειρά τους και ταξίδεψαν σε άλλα μέρη της χώρας τους ή στο εξωτερικό για πολλούς διαφορετικούς λόγους, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους της μετανάστευσης και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της επίσκεψης ήταν η ολοήμερη επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο της Νυρεμβέργης. Τους μαθητές τους περίμενε κέρασμα από το σχολείο. Έπειτα οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του σχολείου και στη συνέχεια, αφού μοιράστηκαν σε διάφορα τμήματα, παρακολούθησαν διαφορετικά μαθήματα στις τάξεις του Γυμνασίου. Στο διάλειμμα γνωρίστηκαν με τα παιδιά που φοιτούν εκεί και δημιούργησαν γνωριμίες και νέες φιλίες που θα συνεχιστούν με αλληλογραφία. Στις αθλητικές δραστηριότητες που ακολούθησαν η ελληνική ομάδα των αγοριών νικήθηκε στο ποδόσφαιρο από την ελληνογερμανική με 2-4!

DSC07510 DSC07509 DSC07493 DSC07498 DSC07505 DSC07506

Ένας επίσης πολύ σημαντικός σταθμός της επίσκεψής ήταν τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης, εκεί όπου έγινε η δίκη των Ναζί, η ιστορική δίκη της Νυρεμβέργης μετά το τέλος του Β? Παγκοσμίου πολέμου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη σχετική έκθεση με πλούσιο ιστορικό (φωτογραφικό, κινηματογραφικό κλπ) υλικό, που υπάρχει στο κτίριο των δικαστηρίων.

DSC07542

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Documentation Center στη Νυρεμβέργη, το Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ναζί. Το μουσείο φιλοξενείται στην ημιτελής αίθουσα συνεδρίων των Ναζί που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει 50.000 άτομα. Σε 13.000 τετραγωνικά μέτρα, η μόνιμη έκθεση “Fascination and Terror” εξετάζει τα αίτια, το πλαίσιο και τις συνέπειες του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος τρομοκρατίας.

Την ίδια μέρα ακολούθησε και η επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Οι μαθητές σοκαρίστηκαν από τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος και συγκλονίστηκαν με την επίσκεψη στα κρεματόρια.

 

 

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Δήμο Ναυπλίου για την σημαντική οικονομική ενίσχυση, χωρίς την βοήθειά του  οποίου δεν θα πραγματοποιούνταν αυτή η επίσκεψη.

DSC07546 DSC07547 DSC07548 DSC07550 DSC07553 DSC07554