Το σωματίδιο του Higgs – 10 χρόνια από την ανακάλυψή του

Την Πέμπτη 14/4/2022 μαθητές της Γ’ τάξης με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών Γ. Ντόκου και Ε. Κεσκίνη, φυσικών, παρακολούθησαν το πολύ ενδιαφέρον διαδικτυακό σεμινάριο Φυσικής για «το σωματίδιο του θεού» με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Νικολόπουλο.

Ο κος Νικολόπουλος, συγγραφέας και επιστημονικός υπεύθυνος της Klett – National Geographic, παρουσίασε το webinar με θέμα: «Το σωματίδιο Higgs ? 10 χρόνια από την ανακάλυψή του». Είναι ένα webinar, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Γυμνασίου και τους καθηγητές τους, από έναν σπουδαίο Έλληνα Φυσικό που εργάζεται στην αιχμή της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας. O Κωνσταντίνος Νικολόπουλος είναι καθηγητής Φυσικής στο Παν/μιο του Birmingham και ερευνητής στο CERN. Ηγήθηκε ομάδας 100 φυσικών στο πείραμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής συνεργασίας στο CERN, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs ή αλλιώς του «σωματιδίου του Θεού». Για τη συμμετοχή του σε αυτή την ανακάλυψη, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη θεμελιώδη Φυσική τον αιώνα που διανύουμε, τιμήθηκε με το βραβείο Blavatnik.

Το webinar ήταν πολύ ενδιαφέρον και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις απορίες και τις ερωτήσεις τους στον καθηγητή κ. Νικολόπουλο.