Ο περίπατος Νοεμβρίου της Γ’ Γυμνασίου

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, η Γ΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, στο πλαίσιο του περιπάτου, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νέα Κίο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Οι μαθητές , αρχικά, πληροφορήθηκαν από το ΚΠΕ Νέας Κίου, για την ιστορία της περιοχής από τα βάθη της μυθολογίας μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερος λόγος έγινε για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των κατοίκων της Κίου της Βιθυνίας και για την εγκατάστασή τους στη σημερινή Νέα Κίο. Επίσης ήρθαν σε επαφή με ατόφια κομμάτια της ζωής των προσφύγων με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στον Ιερό Ναό Οδηγήτριας Θεομάνας, όπου ο ιερέας πατήρ Δημοσθένης Γάτσιος τους έδειξε τις πέντε εικόνες-κειμήλια, που έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι από τη μακρινή τους πατρίδα ως ενθύμια της λατρευτικής τους ζωής εκεί. Τέλος ξεναγήθηκαν στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο, όπου είδαν τα σκεύη , τα αντικείμενα και τα ρούχα των προσφύγων, δείγματα του παρελθόντος 100 και πλέον χρόνων πριν.

Γεμάτοι εμπειρίες οι μαθητές ολοκλήρωσαν τον 2ο σχολικό περίπατο στην πόλη του Ναυπλίου,με συνοδούς καθηγήτριες τις κ.κ. Γκιόλα Σ., Παπακοσμά Ευ., Μαυρόγιαννη Π., Ορφανού Ι., Γεωργούτσου Μ. και Καρυώτου Αικ..